ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

 


ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

ΠΗΓΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Oι φετινές φωτιές σε Έβρο και Ροδόπη είναι οι καταστροφικότερες των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια Ευρώπη που διοικείται από μια ηγεσία που κατ' επίφαση μόνο δείχνει να νοιάζεται για το περιβάλλον, μιας και δεν μερίμνησε μέχρι σήμερα να εξασφαλίσει νομικά και ουσιαστικά την ρητή απαγόρευση της εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA ...

Πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα έχουν γίνει στάχτη έως σήμερα (02/09/2023) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί σημαντικότατοι ευρωπαϊκοί οικότοποι, ή αλλιώς "Τόποι Κοινοτικής Σημασίας" (ΤΚΣ), που φιλοξενούσαν μέχρι χθες πολλά επαπειλούμενα είδη φυτών και ζώων, τα οποία έχρηζαν και εξακολουθούν να χρήζουν ειδικής προστασίας στις "Ζώνες Ειδικής Προστασίας" (ΖΕΠ) ή στις λεγόμενες "Ειδικές Ζώνες Διατήρησης" (ΕΖΔ), όπως είναι χαρακτηρισμένες από την ίδια την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2016. 

Αν και η Ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021 για την διατήρηση των περιοχών του δικτύου NATURA 2000, εμφανίζεται αρχικά αυστηρή στο θέμα της προστασίας των ειδών και των οικοτόπων, ωστόσο δεν επιβάλλει μια ρητή απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε αυτές.

Έτσι, αφενός αναφέρεται στο άρθρο 12 παρ. 4  η ανάγκη της προστασίας των σπάνιων ειδών, αναμένοντας ότι τα κράτη μέλη "...θα θεσπίσουν σαφείς και συνεκτικούς νόμους για την  την διατήρηση και αποκατάσταση των τόπων αναπαραγωγής και αναπαύσεως τους", αλλά από την άλλη αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για παρεκκλίσεις στο άρθρο 16 ...  




Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΔΗΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ "ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ" ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στους προστατευόμενους οικοτόπους θα έπρεπε να είναι αυστηρά απαγορευτική, χωρίς παραθυράκια, τα οποία να δίνουν την δυνατότητα στα κράτη να θεσπίζουν νόμους σε βάρος του  φυσικού περιβάλλοντος,
 προκειμένου να εξσφαλιστεί όντως η προστασία διατήρησή τους.

Αντί όμως να υπάρχει μια καθολική απαγόρευση για την αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές NATURA, ανοίγεται το παράθυρο για παρεκκλίσεις από τον κανονισμό μέσα από το άρθρο 16 παρ. 3 της ίδιας οδηγίας ...


με την επίφαση λόγων  "δημοσίου συμφέροντος" και "κοινωνικού ή οικονομικού χαρακτήρα ευεργετικών συνεπειών πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον"...

Εννοώντας προφανώς, ότι οι ανεμογεννήτριες είναι πρωταρχικής σημασίας ευεργετικό μέσο μετάβασης προς μια ουδέτερη μηδενικών εκπομπών μέθοδο παραγωγής ενέργειας ! 
οξύμωρο ... ;;


ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ...


Βέβαια η εγκατάσταση και η λειτουργία των αιολικών πάρκων έρχεται σε απόλυτη παράκρουση με την ανάγκη προστασίας της σπάνιας βιοποικιλότητας των περιοχών NATURA.

Ιδιαίτερα μεγάλη βλάβη προκαλούν τα αιολικά πάρκα στην ορνιθοπανίδα μιας περιοχής, λόγω της βίαιης πρόσκρουσης των πτηνών επάνω τους, λόγω της όχλησης και της εκτόπισής τους και λόγω της βλάβης που προκαλείται στο περιβάλλον όπου βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται. 



Οι κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει ούτε προσχηματικά μέτρα για την προστασία των περιοχών NATURA, αντίθετα έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέσα σε αυτές, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:



ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2010 !


 Πολλές ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας έχουν λαβωθεί βαρύτατα από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε αυτές. Τα παραδείγματα των Ακαρνανικών Ορέων, του Έβρου, της Καρυστίας στη Νότια Εύβοια και της Μάνης, σημαντικών προστατευόμενων περιοχών στις οποίες έχει εγκατασταθεί πλήθος Αιολικών Σταθμών, είναι τα πιο κραυγαλέα. Όλες αυτές είναι περιοχές τεράστιας σημασίας για προστατευόμενα είδη πουλιών αλλά και για θηλαστικά, οικότοπους και είδη χλωρίδας. Την ίδια στιγμή βάσει των σχεδιασμών και των τρεχουσών πρακτικών είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προστατευόμενων περιοχών με χωροθετημένους ΑΣΠΗΕ.

Επίσης το "περίεργο" είναι, πως ειδικά στον Έβρο οι φετινές πυρκαγιές, όσο και οι πυρκαγιές που συνέβησαν το 2020 και το 2022 έχουν και είχαν ως επίκεντρο τις συγκεκριμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχουν καταστρέψει ολοσχερώς το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που υπάγονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, όπως μπορούμε να διακρίνουμε στον χάρτη:



Παρατηρούμε στον χάρτη ότι περισσότερο από τα 2/5 της έκτασης του νομού Έβρου καλύπτεται από προστατευόμενες περιοχές NATURA. πηγή 

Όπως προκύπτει και από τα άρθρα παλαιοτέρων ετών, είμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές με τον ακριτικό μας νομό να κατακαίγεται, για να δοθεί ως βορά στα νύχια των "πράσινων ολιγαρχών" που διαχειρίζονται τα αμέτρητα κονδύλια της "Πράσινης Ανάπτυξης", η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί από την Ε.Ε.  

Μόνο που δεν είναι καθόλου πράσινη αλλά φρικτή και τα αποτελέσματά της είναι ολοσδιόλου καταστροφικά για τον άνθρωπο και για τη φύση !

2020-Μεγάλη φωτιά κοντά στον δρυμό της Νίψας


2020- Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στους Ασβεστάδες Έβρου


2022-ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ-ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ

Στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η απόφαση 2499/12 του ΣτΕ, την οποία εισηγήθηκε η σημερινή πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου όταν ήταν Πρόεδρος του ΣτΕ, όπου σε αντίθεση με το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος, όπου οι καμένες δασικές εκτάσεις κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες και απαγορεύεται η διάθεση τους για άλλο προορισμό ...


ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ..

για "...να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κριθεί αναδασωτέα για την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη εθνική ή οικονομική σημασία..."


"Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι" !

Οι Ευρωπαϊκοί στόχοι της "Πράσινης Ανάπτυξης" υλοποιούνται μέσα από την καταστροφή του συνολικού περιβάλλοντος όπου άνθρωπος και περιβάλλον αποτελούν μια ενιαία ολότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε λάθος δρόμο, με το απόκοσμο μονοπάτι που οδηγεί στα υπερκέρδη των ολιγαρχών να οδηγεί στην καταστροφή. 

Έλληνα πολίτη πάψε να δέχεσαι την παράνοια ως φυσιολογική, ήρθε η ώρα να αντιδράσεις στους παράλογους νόμους που θεσπίζονται για εσένα χωρίς εσένα !

Ενώσου στην ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, την μόνη πολιτική δύναμη που θα επαναφέρει την Ευρώπη και τον κόσμο στον άξονα των 33 Ελλανίων Πρωτοκόλλων.


Ευαγγελία Γιαδανού 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ;


---------------------------------------------------------------------------------


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια